Een osteopatisch onderzoek begint met een uitgebreide anamnese (intake gesprek). Vele doorgemaakte ziektes of ongevallen hebben een aanpassing van het lichaam gevraagd. Waardoor uitgebreide anamnese belangrijk is voor een osteopaat.


Osteopatisch onderzoek

Het onderzoek bestaat uit 3 delen. Het eerste gedeelte bestaat uit het bewegingsonderzoek waarbij alle gewrichten en de wervelkolom onderzocht worden op bewegingsbeperkingen.
Het tweede gedeelte is het onderzoek van de organen en hun ophangsystemen. Al de te onderzoeken organen worden manueel en uitwendig onderzocht op eveneens bewegingsbeperkingen. Een osteopaat is zo geoefend dat vrijwel alle structuren in positie, vorm en beweging onderzocht kunnen worden.
Het derde gedeelte bestaat uit een craniaal(schedel) onderzoek. Ook hierbij word weer een manueel onderzoek uitgevoerd en wordt er eveneens naar bewegingsbeperkingen gezocht.

 

Osteopatische behandeling

 

Na het volledige onderzoek wordt er een behandelstrategie opgesteld door de osteopaat. Deze behandelstrategie is gericht op de primaire (hoofd) oorzaak van de klacht. De behandeling is gelijk aan het onderzoek en zal eveneens manueel gebeuren. Een osteopaat behandelt door manipulaties en mobilisaties uit te voeren op de structuren met een bewegingsbeperking.
Het onderzoek en de behandeling duren driekwartier tot een uur.
Na de eerste behandeling worden er vervolgbehandelingen gepland die volledig gebaseerd zijn op de aard en oorzaak van de klacht. Over het algemeen komt de patiënt na twee weken voor de tweede keer terug. Naarmate het effect van de eerste behandeling worden de verdere vervolgbehandelingen gepland en zullen deze ook met langer tussenpauzen gepland worden.