Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van alle bewegingsverliezen van gewrichten en weefsels in het gehele lichaam zowel bij volwassenen als bij baby’s en kinderen. Een osteopaat onderscheidt drie verschillende bewegende systemen in het lichaam. Ten eerste het bewegingsapparaat, dat bestaat uit botten, gewrichten en spieren. Ten tweede het orgaansysteem, waaronder behalve organen en hun omringende vliezen, ook bloedvaten en het lymfestelsel vallen. Tenslotte is er het craniosacrale systeem, met schedelbotten, wervelkolom, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie. In het onderzoek door de osteopaat komen altijd deze driesystemen aan de orde. Het onderzoek is gericht op beweeglijkheid. Door allerlei verschillende oorzaken kan die verstoord zijn geraakt


Veilige behandelmethode

Osteopathie is een veilige behandelmethode, die gebaseerd is op principes uit embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie. De osteopaat behandelt ook kinderen, baby’s en zwangere vrouwen. In Nederland zijn de osteopaten verenigd in de NRO, de Nederlandse Register voor Osteopathie.
Tijdens de behandeling herstelt de osteopaat die oorspronkelijke beweeglijkheid met zachte, doelgerichte handgrepen. Daardoor kan het natuurlijk genezingsproces op gang komen.